Åkeri – vad är det?

Vad är ett åkeri? Det är egentligen inte så svårt att förklara. Utan det är ett företag som ser till och transporterat ett god från en plats till en annan. Ett åkeri kan vara allt från att vara en person som äger sin egen lastbil. Till att arbeta för ett större åkeri, så som Schenker och DHL och får uppdrag från dessa inom en viss region. Detta går att jämföra med taxinäringen, där taxichaufförerna äger sina egna bilar, men har en anställning hos en taxicentral och tar emot uppdrag.

Annars finns det åkerier som äger ett flertal lastbilar och då har chaufförer som är anställda och transportera olika typer av varor och gods. I Sverige finns det cirka 10 000 olika åkerier och ser till att cirka 86 000 personer, varav 10 500 är tjejer, har jobb. Utan alla dessa åkerier så hade den svenska handeln gått under. För det är nödvändigt att dem finns för de ser till att allt gods och alla varor som levereras, behövs för att samhället ska fungera. För det är så att det är cirka 80 % av allt gods som transporteras i Sverige är av lastbilar.

Det är alltid något åkeri som har transporterat så att du kan få din tidning på morgonen, att du kan tanka bilen på bensinmacken, att du kan köpa medicin på apoteket eller ser till att det finns mjölk och andra matvaror i affären. Detta sker varje dag och då under 365 dagar om året. Det är bara att åkerierna ser till att företag och all handel fungerar, samt ger massor av arbetstillfällen. Men framför allt ser till att du kan få ta del i det efter dina egna behov och då från ett ställe nära dig. Så tänk på det nästa gång du svär åt en lastbil ute på vägarna eller på gatorna i samhällena!