Längsta lastbilen i världen

I Sverige tycker man att 25,25 meter är långt för en lastbil som är det vanligaste måttet i vårt land. I och för sig finns det enstaka svenska lastbilar som är längre och som är på 31,67 meter. Jämför man de lastbilar som rullar på de australiska vägarna, så förslår inte de svenska lastbilarna så långt.

Där använder de lastbilar som tåg istället, eftersom deras järnvägsnät inte är särskilt utbyggt. De använder de sig av lastbilar som så kallade vägtåg. Exempelvis gruvföretagen transporterar sitt gods med världens längsta lastbilar och detta i en regelbunden trafik. Lastbilarna kör fram och tillbaka dygnet runt och varje dag på året.

De lastbilar som företagen använder sig av är 49 meter långa och väger 205 ton. Då är det i så kallade ”long ton” där ett ton är 1 016 kilo, vilket innebär att lastbilarna väger 208 280 kilo. Lastbilen har 18 växlar och en motor på 550 hästkrafter. Sammanlagt har de 110 hjul på 28 axlar och bränsletanken väger ett ton när den är fylld.

Men dessa är inte de längsta lastbilarna som har körts i Australien och då pratar vi världsrekord. År 2006 slog John Atkinson världsrekordet när har körde sin lastbil, en Mack Titan, drygt 100 meter. Det kan tyckas vara en kort sträcka, men lastbilen hade 112 vagnar och var 1 4074,3 meter lång. Så tänk dig själv hur långt det är och det är imponerande!

En lastbil som var strax över 1 200 meter lång, även detta i Australien, körde gods på en sträcka som var åtta kilometer år 2003, vilket också är mycket respektingivande! Det funkar att köra så långa lastbilar, så länge de kör rakt fram och vägarna i Australien är verkligen raka. Vägarna är flera hundra mil långa och plöjer sig fram genom Australiens vildmark, men det är fortfarande mycket mäktigt!