Lastbilar

Vad är en lastbil? Lastbilar är ett stort motorfordon och har som ändamål att transportera gods från A till B på gator och vägar. En lastbil kan ha olika storlekar och det beror på vad den ska användas till och vilken modell den är. Man kan säga att det är en ett mellanting mellan en buss och en personbil. I vårt land finns det olika kategorier av lastbilar, tunga (väger mer 3,5 ton) och lätta (vikt upp till 3,5 ton).

Historia

De flesta kanske vet att det var Daimler som tillverkade den första lastbilen 1891, men tillverkningen i Sverige låg faktiskt inte så långt efter, utan Scania tillverkade den första lastbilen i landet år 1897. Till en början tyckte man att lastbilarna skulle vara som ett komplement till järnvägar, fartyg och framför allt lastvagnar dragna av hästar. I Sverige så har vi två lastbilstillverkare och det är Scania och Volvo.

Lastbilstyper

Lastbilar delas upp i två typer och det är:

  • Lätta lastbilar som får har en maxvikt på 3 500 kilo och kan köras av de som har ett vanligt körkort.
  • Tunga lastbilar och de väger över 3 500 kilo och får endast köras av de som har en speciell körkortsbehörighet. De tunga lastbilarna delas upp i två olika kategorier och dessa är lastbilar som väger mellan 3 500 – 16 500 kg och de som väger mer än 16 500 kilo. De lastbilar som väger mindre än 16 500 kilo är oftast bara två axlar och används till att distribuera frakt.

Användningstyper

Dagen lastbilar är uppdelade i olika användningstyper och dessa är:

  • Långtradare som används för frakt som ska transporteras längre sträckor och kan ha en längd upp till 25,25 meter då inkluderat med släp.
  • Distributionsbilar som används inom en speciell region och har oftast en lift på bakgavel.
  • Anläggningsbilar som används främst till att transportera sten, jord och grus.
  • Timmerbilar som används för transport av timmer som är obarkat från skogen till träindustrin.
  • Specialfordon som innefattar bland annat kranbilar, brandbilar, sopbilar och kranbilar och så vidare.