Största åkerierna i Sverige

Det finns flera tusentals åkerier i Sverige, men det är nog Schenker och DHL som de flesta människorna i landet känner till. Deras karakteristiska lastbilar känner man igen på långt håll. Utan dessa två och övriga åkerier skulle Sverige stanna.

Schenker

Det hörs redan på namnet, Schenker, att åkeriet kommer från Tyskland från början, men numera finns företaget överallt i världen. Deras verksamhet är inte bara lastbil, utan och både till havs och i luften. Schenkers grundade av Gottfried Schenker år 1872. Numera så är det över 65 000 personer som arbetar inom koncernen. De finns på drygt 2 000 platser runt om i världen, enligt siffror från 2014. Schenker är det största åkeriet i Europa när det gäller transporter på land. Dessutom är Schenker det tredje största transportföretag i världen när det gäller flyg- och sjöfrakt.

I Sverige är det cirka 3 800 som arbetar åt åkeriet och samarbetar med andra åkerier och dessa har över 6 000 anställda. Huvudkontoret ligger vid Lilla Bommen i Göteborg. Schenker kom redan år 1921, men var tvungen att gå i konkurs år 1928. Men år 1942, mitt under andra världskriget återuppstod Schenker i Sverige igen. För att ta hand om viktiga krigstransporter. För att sedan växa sig starkare i olika konstellationer och till det företag det är idag.

DHL

DHL betyder Dalsey, Hillbom och Lynn och kommer från USA, där de hade till en början en kurirservice mellan Honolulu och San Francisco, av olika dokument. Detta utvecklades sedan att flyga gods express över hela världen. Nu för tiden arbetar cirka 500 000 personer hos DHL i 220 olika länder och områden. Vilket gör företaget till ett av de största åkerierna i världen. I Sverige har företaget drygt 5 200 personer som arbetar för dem och har ett 70-tal kontor, stationer och terminaler i vårt avlånga land. Det som var det gamla anrika åkeriet ASG är numera DHL i Sverige.